torsdag 30 augusti 2018

Dagvatten till dike

Dagvatten innehåller betydligt mer tungmetaller och organiska, svårnedbrytbara ämnen. Avledning kan ske i öppna eller slutna system, diken eller ledningar. Läs om dagvatten , dagvattenbrunnar och sjunkbrunnar.


Stamdiket kan endera anslutas till ett öppet dike eller till någon avloppsledning. LOD lokalt omhändertagande av dagvatten ). Släppa ut renat vatten i gemensamt dike ?

Du söker tillstånd hos länsstyrelsen. Makadamdiken kan fördröja och avleda dagvatten , och har potential att bidra med viss. Ett makadamdike anläggs genom att ett meterdjupt grävt dike fylls med. Infiltrationsstråk kan användas för att fördröja, rena och avleda dagvatten. Avloppssystem där spillvatten och dagvatten avleds i gemensam ledning.


Dagvatten är regn och smältvatten från hårdgjorda ytor som till exempel hustak, vägar. Vid byggnation i slänter ska helst ytan närmast byggnaden ändå . Detta kapitel anger krav på uppsamling och bortledning av dagvatten från vägytan. Dagvatten från vägytan skall avledas genom ett öppet dike eller genom en.

Du ska i första hand ta hand om dagvattnet på din tomt. I andra hand kan du fördröja det i magasin, och i tredje hand kan du avleda vattnet till ledning eller dike. Ett sätt är att bygga mer öppna system med dammar eller våtmarker för utjämning och öppna diken som fördröjer och renar dagvattnet. Inom verksamhetsområde för dagvatten är PBL ett stöd för att närmare reglera. Diken kräver underhåll och skötsel och ibland speciella åtgärder för att utveckla.


Dike , avvattning, dränering, dagvatten , föroreningar, fastläggning, funktion,. Dagvattnet i centrala Luleå avleds främst i ledningar nedgrävda i marken. På de mindre orterna sker avledningen i öppna diken. Syftet med handboken är att vara ett stöd avseende dagvatten för kommunala.


Dagvatten som inte hanteras lokalt avleds i ledningar och diken till recipienter. Diken används i dagvattensystem för att på ett enkelt sätt leda iväg. Vattnet kan ledas bort på flera sätt, i öppna system ( diken ) eller i slutna ( ledningar).


Dagvatten ska, där så är möjligt, i första hand infiltreras och i andra hand fördröjas innan det leds till. I ett LOD- dike infiltreras och fördröjs dagvatten från vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg