onsdag 31 oktober 2018

Gräva avloppsrör djup

Jag har ju läst att man bör lägga avloppsrör precis som vattenledningar på frostfritt djup (vilket där jag bor motsvarar drygt meter). Koppla på avlopp - fall, djup , böjar och luftning? Hur djupt är man tvungen att lägga avloppsrör för frysrisken på vintern?


Problemet som jag har är att stugan står på en stenhäll så på sina . Det gjorde den ochså, men vi kom ner på 80cm djup så det får bli bra.

Många i området har avlopp på 70cm och det verkar ha gått bra för dem. Var noga med att du får rätt djup när du gräver. Det är lika viktigt att du också får rätt bred tänk på att det är lättare att jobba om du har lite svängrum. Har en kund som hävdar att det är fel att avloppsrören ligger några dm under mark, han vill ha dom på frostfritt djup. I det här fallet gick det . Djupa rördiken som når långt under . Gräva sig in under gammal torpargrund.


VA-ledningar i mark kan ofta frostskyddas istället för att läggs på frostfritt djup.

Använd STYROFOAM-skivor, se förenklad dimensionering här. Nästa lucka i resonemanget är frostfritt djup för vattenledningar, meter. Niklas hade erfarenhet av att gräva avlopp.


Att ansluta till kommunalt avlopp kan bli dyrt, dock är detta till självkostnadspris. Man gräver bredare och djupare diken än för. På grund av markbäddens djup , vanligen drygt m, är det svårt att anlägga.


Det innebär en kontrollerad styrd borrning i djup - och sidled under gatan och en. Att gräva på vintern är kanske ingen bra idé om det är en infiltrationslösning eller markbädd. Innan grävningen påbörjas så tinar man antingen upp marken, eller så använder man sig av en tjälkrok om tjälen inte är för djup. Det finns all anledning att gardera sig mot eventuella tjälskador när du bygger.


Det gör du lättast genom att gräva djupt och isolera. Kloridhalten i vattnet och uppgifter om brunnens djup ska redovisas till MHE. Om du inte har möjlighet att ansluta till kommunalt vatten och avlopp kan du göra en så kallad enskild avloppsanläggning.


I många fall kan det vara fördelaktigt . Information till dig som ska anlägga enskilt avlopp. Riktlinjer för enskilda avlopp. Gropens djup ska vara minst - m.

Grävning utanför din tomt kan därför ske på olika sätt och på olika djup.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg