tisdag 26 mars 2019

Snedfraktur

Frakturer kan delas in på olika. Stabilitet Kan lyfta ben = Stabil . En sned fraktur uppstår när benet bryts i en böjd mönster. Denna typ av fraktur kommer att visas för lutning på en röntgenbild.


Om du bryter handleden är det oftast underarmens strålben som bryts, alldeles ovanför handleden, så kallad radiusfraktur.

Det andra benet i underarmen, . Tvärfraktur, snedfraktur , spiralfraktur eller splitterfraktur. Vid luxation skall man vila, lägga förband och ha leden i högläge. Handledsfrakturer är mycket vanligt förekommande. Särskilt drabbade är äldre personer med osteoporos.


För allmän bakgrund kring barnfrakturer, var god se länk: Visa översikt: Barnfrakturer, övre extremitet . Till skillnad från en tvärgående fraktur som uppstå från en rak . Axiellt våld: Axiell belastning med sekundär varus- eller valgus-kraft som resulterar i en spiral- eller snedfraktur.

Diafysär spiral- och snedfraktur av metacarpale 2-5. Axialt våld mot en supinerad fot ger utåtrotation av talus vilket resulterar i en snedfraktur av laterala malleolen i syndesmoshöjd. AP bild på vänstra underbenet, det finns en snedfraktur i fibula. Snedfrakturen sitter högt uppe men syns väldigt dåligt i . Mellanfotsbenen, metatarsalbenen, är benen som går från fotroten och fram till den innersta tåleden. De fem benen numreras från ett till fem – första . Direkt trauma - först skadas hud . Komminut fraktur - Mellanfragment förekommer vilka kan ha väldigt dålig blodförsörjning.


Kompressionsfraktur - Spongiöst . Denna översikt beskriver de vanligaste finger- och metakarpalbensfrakturerna med tyngdpunkt på diagnostik och praktisk handläggning. Morfologisk indelning av frakturer. Tibiadiafysfraktur behandling?


Gängor bara i ena frakturfragmentet för att de ska pressas samman av skruven. En lednära snedfraktur skall reponeras och externfixeras, annars växer kollateralligamenten fast i callus (rigiditet). VRIGA METAKARPALFRAKTURER.


Forssell beskriver en snedfraktur ungefär mitt på vänstra lårbenet.

Bägge frakturerna har utseende som vid högenergiskador, dvs diafysära och . Fick snedfraktur i vänster fot till besked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg